Dit gaat u misschien niet zo fijn vinden om te lezen ...
Wist u dat uw hond een bepaald (ongewenst) gedrag kan vertonen en dat de oorzaak van dit gedrag bij u, zijn verzorger, kan liggen ? Uw hond voelt uw emoties en stemming perfect aan.
Misschien weet hij zelfs wat er aan de hand is voor u het zelf beseft. Zijn gedrag is vaak een weerspiegeling van uw emoties. Honden zijn zeer empathisch en kunnen zich goed inleven in uw situatie en stemming.
Ze kunnen hormonale veranderingen, angst en zelfs ziekten bij de mens waarnemen door hun sterk ontwikkeld reukorgaan. Uw hond kan onverklaarbaar gedrag vertonen of een aandoening hebben waarbij uw dierenarts geen medicamenteuze behandeling meer kan voorstellen omdat de oorzaak van “het probleem” niet gevonden of aangepakt wordt.
Eens de oorzaak vastgesteld is, kan een geschikte therapie gekozen worden die de beweegreden bij de wortel aanpakt.
Gestreste baasjes & gestreste honden
Het is wetenschappelijk bewezen dat honden de emoties van hun baasje kunnen waarnemen en overnemen. Een bepaalde emotie bij het baasje kan bij zijn hond een reactie teweegbrengen: uw hond kan uw angst, stress …. weerspiegelen.
Gestreste baasjes hebben gestreste honden – angstige baasjes hebben angstige honden – zelfverzekerde en ontspannen baasjes hebben zelfverzekerde en ontspannen honden !
Oefening: Ontspannen baasje & ontspannen hond
Doe deze oefening samen met uw hond. Ga zitten op een rustig plekje in de buurt van uw hond en concentreer u op uw ademhaling. Zorg ervoor dat deze rustig wordt zodat u in een ontspannen toestand komt. Adem langer uit dan in.
Bijvoorbeeld:
* adem eerst 4 tellen uit (hierbij trekt u uw buik lichtjes naar binnen)
* adem 4 tellen in (hierbij laat u uw buik gewoon los – de lucht stroomt automatisch naar binnen)
* hou de adem 4 tellen in
* adem 7 à 8 tellen uit
* hou de adem 4 tellen in & herbegin
Doe dit gedurende enkele minuten.
Let eveneens op uw gedachten en houd uw “monkey mind” in bedwang.
Na verloop van tijd zal u merken dat ook uw hond rustig(er) wordt. Door zelf te ontspannen ( parasympaticus ), zal uw hond u hierbij volgen. Dit wordt co-regulatie genoemd.
De oorzaken van gedragsproblemen kunnen uiteenlopend zijn
Sluit gedragsproblemen ten gevolge van ziekte en/of pijn steeds uit door bij uw dierenarts langs te gaan !
* erfelijke aanleg
* opvoeding: het is belangrijk dat u uw hond leert wat mag en niet mag. Leer de hondentaal zodat jullie op een goede manier kunnen communiceren. Gebruik zeker geen pijn of geweld om uw hond op te voeden. U krijgt een angstige en zelfs agressieve hond die misschien naar u luistert maar enkele uit angst en niet uit respect.
* gebrek aan socialisatie: tijdens de heel belangrijke socialisatieperiode (3 – 14 weken) moet een pup blootgesteld worden aan allerlei prikkels en ervaringen zoals andere dieren, mensen en situaties. Wanneer dit niet gebeurt, kan dit tot angst, agressie en onzekerheid alsook ongewenst gedrag zoals blaffen, opspringen, …. leiden. Een goed gesocialiseerde hond is vriendelijker, vrolijker, minder angstig en agressief dan een hond die niet goed gesocialiseerd is.
* angst: zie “vermindering van angst” bij de voordelen Fascia release therapie & epigenetica ( verder op deze pagina ).
* stress: vaak is langdurige en opgebouwde stress, die uw hond niet kwijt kan, de oorzaak. ( te weinig beweging, te weinig mentale uitdagingen = verveling, verkeerde voeding, …. ) Zie ook “vermindering van angst” bij de voordelen van Fascia release therapie.
* verveling: gun uw hond dagelijks voldoende fysieke en mentale uitdagingen. Een hond heeft nood aan bewegen en snuffelen. Speur- en denkwerk zijn eveneens belangrijk voor het mentale welzijn van uw hond. Er zijn allerlei attributen op de markt: snuffelmatten, speurmateriaal, denkspelletjes ….
Wist u dat snuffelen tijdens een wandeling heel erg fijn en belangrijk is voor uw hond ? Het verlaagt stress, zorgt voor ontspanning en maakt hem bovendien moe. Een kwartier snuffelen zou gelijk zijn aan een uur wandelen.
* pijn: hiervoor verwijs ik graag naar de hoofdstukken over pijn. Contacteer steeds uw dierenarts wanneer u vermoedt dat uw hond pijn heeft !
* trauma: mishandeling, verwaarlozing, verlies van een familielid of dier, een aanval door een andere hond, kan resulteren in een trauma en posttraumatische stress (PTSS) veroorzaken. Angst, depressie en agressie zijn hiervan enkele gevolgen.
Volgens de epigenetica, een relatief nieuwe wetenschap, spelen omgevingsfactoren een belangrijke rol bij tal van ziekten en aandoeningen. Ook probleemgedrag kan hiermee verklaard worden.
Een hond die in schrijnende of onaangename omstandigheden leeft en veel nare ervaringen opdoet, zal gemakkelijker angst en agressie ontwikkelen dan een hond die een aangenaam leven leidt.
Bij pups van broodfokkers wordt zelfs vastgesteld dat ze niet goed met stress kunnen omgaan en angstig zijn. De moeders leven vaak in slechte en stressvolle omstandigheden en ondervinden veel angst.
Deze stress en angst geven ze nog tijdens de dracht door aan hun pups. Deze dragen levenslang met zich mee dat ze snel geprikkeld geraken en moeilijk met stress kunnen omgaan. Een reden te meer om bij de keuze van een pup kieskeurig te zijn en u er van te vergewissen dat de moeder in goede omstandigheden haar pups kan baren en grootbrengen.
Ook mogen de pups niet te vroeg bij de moeder weggehaald worden omdat ze dan een heel belangrijk deel van de opvoeding en socialisatie mislopen. Dit veroorzaakt stress bij de pup en kan op latere leeftijd tot onder meer verlatingsangst leiden.
NET ZOALS BIJ MENSEN HET GEVAL IS, KUNNEN OOK HONDEN "EEN KORT LONTJE HEBBEN" WANNEER ZE (CHRONISCHE) PIJN ERVAREN
Veel voorkomende gedragsproblemen bij honden :
Spanningen binnen een gezin, familie-uitbreiding, een scheiding, een verhuis en zelfs het verplaatsen van meubilair kunnen veel stress veroorzaken bij uw hond.
Ook een ontmoeting met een vreemde hond op straat of bij u thuis kan uw hond van slag brengen en stress bezorgen. Belangrijk is deze signalen van stress vroegtijdig op te merken om een escalatie te voorkomen.
Het is de kunst dezelfde taal te leren spreken als uw hond: lichaamstaal. Zie ook het artikel: “Hondentaal: een stille taal” .
Uw hond beschouwt zijn gedrag helemaal niet als problematisch – hij probeert u op zijn manier iets duidelijk te maken. Uw hond COMMUNICEERT de hele tijd met u ! Wanneer u voorafgaande signalen van een bepaald (ongewenst) gedrag van uw hond niet opgemerkt en/of niet begrepen heeft, kan dit tot gedragsproblemen leiden.
Enkele voorbeelden van gedragsproblemen:
* Achter de eigen staart jagen
* Veel blaffen
* Zich terugtrekken
* (verlatings)angst
* Agressie
* Destructief gedrag
* Hyperactiviteit
* In huis plassen
* Uitvalgedrag
* Angst voor allerlei (harde) geluiden
Enkele veel voorkomende symptomen van (chronische) stress bij uw hond
Welke oplossing kan ik u bieden ?
We gaan samen op zoek naar de mogelijke oorzaak/oorzaken van het probleemgedrag van uw hond.
Aangezien angst en/of stress vaak de oorzaak is van probleemgedrag, is mijn aanpak in dit geval voornamelijk gericht op het stimuleren van de parasympaticus ( REST & DIGEST modus ) Uw hond komt in een ontspannen toestand komt zodat rust en herstel kunnen plaatsvinden.
Angst, stress en andere emoties kunnen hierdoor aanzienlijk verminderen omdat uw hond ook leert zichzelf te reguleren: hij zal niet langer van u afhankelijk zijn om zijn stressniveau te verlagen maar gestimuleerd worden dit zelf te kunnen.
Als baasje wordt u aangemoedigd aan zelfreflectie te doen: u wordt zich bewust van de impact van uw gedrag op uw hond en vice versa. De relatie tussen u en uw hond zal evenwichtiger worden zodat jullie beiden meer in harmonie kunnen samenleven.
U krijgt tips & tricks zodat u uw hond kan begeleiden tijdens dit proces.
Opvoeding, socialisatie en verveling worden op een andere manier aangepakt. Ook hier krijgt u tips en nuttige informatie.
Het behandelen van pijn en trauma kan gebeuren door o.a. fascia release, cranio-sacraaltherapie, Shiatsu en andere zachte ontspanningstechnieken.