Je bekijkt nu Fascia en het lymfestelsel

Fascia en het lymfestelsel

De functie van het lymfestelsel:

  • Verwijdert afvalstoffen uit het lichaam zoals eiwitten en bacteriën, lichaamsvreemde stoffen, dode lichaamscellen en beschadigde cellen (kanker). [REINIGING]
  • Beschermt het lichaam tegen bacteriën en virussen [AFWEERSYSTEEM]
  •  Zorgt voor de juiste hoeveelheid vocht in de weefsels van het lichaam – overtollig vocht wordt afgevoerd [VOCHTBALANS]

Wat is en hoe werkt het lymfestelsel ?

Net zoals het bloedvatenstelsel is het lymfestelsel een belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam.

Het lymfestelsel bestaat uit lymfevaten, lymfeklieren en lymfeklierweefsel.

De lymfeklieren bevinden zich in het hele lichaam: hals, oksels, buikholte, liezen, darmen, rond de longen en het hart.

Het bloed geeft vocht af aan de weefsels. Dit vocht wordt door het lymfesysteem opnieuw opgenomen om zwelling van de weefsels te voorkomen ( oedeem ). Het haalt ook afvalstoffen, beschadigde lichaamscellen en ongewenste indringers op uit het lichaam. 

Via de lymfevaten, ook wel lymfebanen genoemd, komt het lymfevocht in de lymfeklieren terecht. 

In de lymfeklieren worden ziekteverwekkers, afvalstoffen ….  vernietigd. Dit gebeurt door de witte bloedcellen, lymfocyten, die zich in de klieren bevinden. Nadat de lymfe minstens één lymfeklier gepasseerd is, komt propere de lymfe in het bloed terecht.

Fascia en het lymfestelsel

Het lymfestelsel loopt door de fascia. Wanneer de fascia niet soepel is, kan het lymfestelsel niet naar behoren functioneren en kunnen er allerlei klachten ontstaan.

Daar waar de bloedsomloop wordt aangestuurd door het hart, hangt de circulatie van het lymfevocht af van de beweging van de spieren en de fascia alsook van de juiste ( middenrif ) ademhaling. Wanneer de fascia niet soepel is, zorgt dit onder meer voor een probleem met de afvoer van afvalstoffen door het lymfestelsel. Pijnklachten kunnen hierdoor langer aanhouden.

Een reactie achterlaten