Je bekijkt nu De persoonlijke zone

De persoonlijke zone

Net zoals mensen hebben ook honden een persoonlijke zone die gerespecteerd moet worden. U kent het wel, het onbehagelijke gevoel wanneer iemand ongevraagd in uw persoonlijke zone komt. Dat voelt oncomfortabel en zelfs bedreigend aan. Hetzelfde geldt voor honden.

Door middel van stresssignalen zal uw hond laten weten dat u, iemand anders, een andere hond, een fietser of een voertuig, te dicht bij zijn persoonlijke zone komt. Uitvalgedrag naar andere honden is een veel voorkomend probleem, dat het gevolg is van het niet (voldoende) respecteren van de persoonlijke zone van de hond.

Een hond valt uit wanneer hij zich bedreigd voelt of angst heeft.

Hij jaagt degene die of datgene dat te dichtbij komt, weg. Hij kan blaffen, grommen, trekken, bijten en springen naar diegene of datgene waardoor hij zich bedreigd voelt.

Dit gedrag kan verschillende oorzaken hebben, zoals een traumatische ervaring, onvoldoende socialisatie, aanleg, pijn, stress, angst, … Vaak leert de hond dat uitvallen een goede strategie is waardoor hij deze zal herhalen.

Als baasje is het belangrijk dit gedrag te begrijpen door de oorzaak ervan te achterhalen en snel in te grijpen. Hoe vaker een bepaald gedrag zich herhaalt, hoe sterker de neurale verbindingen in de hersenen worden, die dit gedrag ondersteunen.

Als echter een bepaald gedrag minder vaak uitgevoerd wordt, zullen de neurale verbindingen die ermee geassocieerd zijn zwakker worden.

Leiderschap, begrip en respect alsook training zijn hierbij cruciaal.

Uw hond corrigeren bij uitvalgedrag door bijvoorbeeld een ruk aan de lijn te geven of meer drastische maatregelen zoals uw hond fysiek pijn doen, zullen het gedrag niet oplossen. In het tegendeel: uw hond heeft al stress waardoor hij uitvalt en uw correctie zal hem enkel nog meer stress bezorgen.

Bovendien begrijpt hij uw gedrag niet en zal hij niet leren hoe het wel moet. Een hond die in deze situatie veel stress ervaart, is niet voor rede vatbaar – hij verkeert in de FIGHT & FLIGHT modus waarbij de frontale cortex, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor hogere cognitieve functies, zoals redeneren en besluitvorming, gedeeltelijk uitgeschakeld is.

Uw hond kan op dat ogenblik niet rationeel en logisch nadenken !

EEN HOLISTISCHE FILOSOFIE

EEN GEZONDE GEEST IN EEN GEZOND LICHAAM

Slide 1

Vaak wordt uitvalgedrag ten onrechte bestempeld als "dominant gedrag" maar niets is minder waar.

De dominantie-theorie is gebaseerd op observaties van wolven in gevangenschap, die vaak afkomstig zijn uit verschillende roedels, onder stressvolle omstandigheden leven en geen natuurlijk gedrag vertonen. 

Sommige wetenschappers waaronder David Mech en natuurbeschermers hebben deze theorie bekritiseerd, omdat ze niet overeenkomt met de werkelijkheid van wolven in het wild. De dominantietheorie is dus geen goede manier om hondengedrag te begrijpen. Gebruik in de plaats liever beloningsgerichte manieren om uw hond op te voeden en te socialiseren. 

U hoeft niet steeds met een snoepje te belonen – een schouderklopje, een bemoedigend woord, zijn ook manieren om te belonen. Alleen al het feit dat u hem aandacht geeft en met respect behandelt, is een beloning op zich !

Een hond, wiens persoonlijke zone niet gerespecteerd wordt, kan gedragsproblemen ontwikkelen en zelfs ziek worden. Pas dit vanaf het prille begin toe - het kan veel problemen voorkomen.

Fascia Release Therapie Verborgen pijn bij honden Effectieve pijnbestrijding

BLOG Categorieën

Een reactie achterlaten