Je bekijkt nu Hondentaal, een stille taal

Hondentaal, een stille taal

Uw hond communiceert voortdurend met u, andere honden en mensen

Zeker 95% van de hondentaal is een stille taal

Daar waar mensen ook beschikken over de gesproken taal om te communiceren, zullen honden dit voornamelijk doen via lichaamstaal. Het is dan ook essentieel deze stille taal te leren zodat u uw hond beter begrijpt. Bovendien kan u deze stille taal zelf inzetten om beter met uw hond te communiceren. Een win-winsituatie !

Honden zijn experten

Ook mensen communiceren bewust maar meestal onbewust d.m.v. lichaamstaal. Er wordt gezegd dat ca. 90% van onze communicatie non-verbale communicatie is. Lichaamstaal zegt vaak meer over wat mensen denken of voelen dan de woorden zelf. Wanneer uw hond de mening toegedaan is dat uw woorden en uw lichaamstaal niet overeenkomen, zal uw lichaamstaal de doorslag geven voor het interpreteren van uw boodschap !!! Een gewaarschuwd baasje … 

Duidelijke communicatie

We spreken van een duidelijke communicatie wanneer beide honden gesocialiseerd zijn en elkaar begrijpen. Ze gaan meestal nooit recht op elkaar af, maar maken een bochtje om de andere hond heen, snuffelen hier en daar, wisselen korte blikken uit en maken gebruik van allerlei signalen om te communiceren. Ze kijken elkaar niet recht in de ogen. Wanneer dit wel gebeurt, kan u problemen verwachten. Probeer in dat geval tussen de honden te gaan staan zodat u het contact tussen beiden verbreekt. 

Het gedrag dat uw hond vertoont moet steeds in zijn context bekeken worden.

Conflictvermijdend gedrag: kalmerende- en stresssignalen

Wolven die in roedelverband leven, zijn continu bezig om conflicten te vermijden. Dit conflictvermijdend gedrag zien we ook bij honden. Ze gebruiken hiervoor allerlei signalen. Uw hond wil hiermee:

* aantonen dat hij goede bedoelingen heeft: “ik ben geen bedreiging en wil geen conflict, ik wil gewoon kennismaken”.

* duidelijk maken dat hij zich ongemakkelijk voelt in een situatie: “ik vind dit eng, ik heb stress, ik wil hier weg”.

* zichzelf kalmeren, stress afbouwen

Het kan soms moeilijk zijn uit te maken of een signaal kalmerend of een teken van stress en/of angst is. De signalen zijn vaak dezelfde. Het is de kunst ze juist te leren interpreteren door rekening te houden met de situatie waarin ze zich voordoen, alsook met de rest van de lichaamstaal van uw hond.

Kalmerende signalen

* geeuwen

* tongelen ( uitsteken van de tong in een krul en de neus aflikken )

* wegkijken

* bevriezen

* trage bewegingen

* uitschudden

Dit is slechts een kleine selectie. 

Kijk een hond die u niet kent, nooit recht in de ogen ! Dit komt bedreigend over.

Een reactie achterlaten