Je bekijkt nu Signalen van ontspanning tijdens een behandeling

Signalen van ontspanning tijdens een behandeling

Volgende signalen wijzen op ontspanning bij uw hond tijdens een fascia release behandeling:

  • geeuwen ( langzame geeuw )
  • diep zuchten
  • slikken
  • slaperige ogen
  • druppende neus
  • gorgelende maag
  • zachte blik
  • ontspannen oren
  • winden laten
  • urineren of ontlasten vlak na de behandeling
EEN HOLISTISCHE FILOSOFIE

EEN GEZONDE GEEST IN EEN GEZOND LICHAAM

Slide 1

Voordelen van de fascia release therapie

Een trauma, een ongeval, (emotionele) stress, overbelasting kan ervoor zorgen dat de fascia onder spanning komt te staan. Door middel van de fascia release ontspant uw hond en komt hij in een diepe staat van relaxatie. Dit heeft een gunstig effect op het zenuwstelsel en de pijnbeleving.  Lees verder…

Angst speelt een grote rol bij het ervaren van pijn. Lees verder…
Het bindweefsel kan na een operatie beschadigd zijn met klachten als littekens, verhardingen en verklevingen met pijn en ongemak tot gevolg. Lees verder…

Een hond die goed in zijn vel zit, ontspannen is, pijnvrij en soepel kan bewegen, is een blije hond, een hond die van het leven kan genieten. Uw hond floreert omdat hij optimaal kan functioneren en positieve emoties ervaart.

Het losmaken van de fascia zorgt voor meer bewegingsvrijheid en soepelere bewegingen omdat alles opnieuw vlot over mekaar kan glijden.
Bewegen en voldoende water drinken zijn heel belangrijk om de fascia soepel en gehydrateerd te houden. Lees verder…

Een trauma kan zowel een ongeval, een kwetsuur als een onverwerkte gebeurtenis uit het verleden zijn zoals het overlijden van het baasje, een bijtincident, eenzaamheid, verwaarlozing en mishandeling etc. Honden kunnen ook aan PTSS lijden ( Post Traumatisch Stress Syndroom ). Zolang een trauma niet verwerkt wordt, blijft het vast zitten in de fascia. Fascia release geeft aan emotioneel trauma de mogelijkheid om verwerkt en los gelaten te worden. Tijdens de behandeling kunnen hevige (onverwerkte) emoties naar boven komen. 

Een hond die in de FIGHT or FLIGHT modus ( sympaticus ) verkeert, kan moeilijk nadenken noch informatie verwerken. Hij wil namelijk vechten of vluchten. Door middel van fascia release leert uw hond (opnieuw) te ontspannen. De REST & DIGEST modus ( parasympaticus ) wordt gestimuleerd en uw hond komt tot rust. Het gezonde evenwicht tussen sympaticus en parasympaticus wordt hersteld: actie wordt afgewisseld met ontspanning, rust en herstel. Dit evenwicht zorgt ervoor dat uw hond zich gemakkelijk kan aanpassen aan andere (nieuwe) situaties.  Wanneer uw hond zich goed en ontspannen voelt, kan hij beter met emoties omgaan en heeft hij meer zelfvertrouwen.  Lees verder…

Het is mogelijk dat uw hond zodanig gewoon is te verkeren in de FIGHT or FLIGHT modus ( sympaticus ), dat hij het moeilijk vindt om te schakelen naar de REST & DIGEST modus ( parasympaticus). In een gezonde situatie wisselen deze twee antagonisten elkaar af. Stress en zeker chronische stress heeft een zeer negatieve invloed op het welzijn van uw hond: hij loopt een hoger risico op allerlei ziekten en aandoeningen. Ook leert uw hond zichzelf te reguleren (= stress afbouwen, zichzelf kalmeren). Lees verder…

De prefrontale cortex, een onderdeel van de hersenen, is betrokken bij cognitieve en emotionele functies zoals sociaal gedrag en besluitneming. Stress kan de werking van de PFC negatief beïnvloeden: in een (levens)bedreigende situatie moeten uw hond bliksemsnel handelen zonder lang nadenken en uitgebreid analyseren. Er is dus geen tijd voor het opnemen en verwerken van informatie. In een ontspannen toestand kan uw hond helderder denken en bijgevolg betere beslissingen nemen. Zijn cognitieve vaardigheden verbeteren. Hij is ontvankelijker voor educatie.

Het spreekt voor zich dat een ontspannen en pijnvrije hond een betere slaapkwaliteit heeft. Het is o.a. tijdens de slaap dat het lichaam in staat is te herstellen.  Door het stimuleren van de parasympaticus, komt het lichaam in de REST & DIGEST modus waarin geleden schade kan hersteld worden, het lichaam kan rusten en nieuwe energie opdoen. Tijdens zijn slaap verwerkt uw hond de gebeurtenissen van de afgelopen dag en daalt het stressniveau. 

Een hond die het gewend is aangeraakt te worden, ook op ongebruikelijke plaatsen, zal zich wellicht gemakkelijker door de dierenarts laten onderzoeken en vooral meer ontspannen zijn. Uw dierenarts zal dit zeker toejuichen !

Een holistische benadering van de gezondheid en het welzijn van uw hond houdt in dat u niet alleen kijkt naar de fysieke aspecten van zijn gezondheid, maar ook naar zijn emotionele, mentale en spirituele welzijn. Lees Verder…

 

 

Elk signaal van uw hond is een middel om te communiceren.

Honden communiceren voortdurend met soortgenoten maar ook met mensen met als hoofddoel conflicten vermijden.

Om uw hond te kunnen begrijpen en hierop adequaat te kunnen reageren is het belangrijk zijn taal te leren.

Het ganse scala aan signalen dat uw hond vertoont moet absoluut in zijn context bekeken worden om deze juist te kunnen interpreteren. Vele signalen kunnen namelijk zowel kalmerend, een uiting van angst en/of stress of overspronggedrag zijn.

Ook de overige lichaamstaal van de hond speelt een grote rol bij de interpretatie van signalen.

Het grappigste dat ik ooit hoorde was dat een hond met zijn poten over de grond veegt nadat hij zijn behoefte gedaan heeft om "zijn hoopje" te bedekken 🙂

Kwispelen betekent niet altijd dat uw hond blij is. Een kwispel waarbij het achterste niet meebeweegt is eerder een teken van stress en/of angst.

Een reactie achterlaten