Je bekijkt nu De nervus vagus & het parasympatisch systeem

De nervus vagus & het parasympatisch systeem

Functie van de nervus vagus

Deze zenuw speelt een heel belangrijke rol bij ontspannen en herstellen ( REST & DIGEST ) en controleert voor 90% de functie van de parasympaticus !

Naast een sensorische functie ( betrekking hebbend op alle zintuigen ) heeft de nervus vagus ook een motorische functie ( met betrekking tot beweging – bijvoorbeeld de spieren ).

De nervus vagus oefent een grote invloed uit op allerlei automatische processen zoals de ademhaling, het reguleren van de hartslag, de spijsvertering, het immuunsysteem en de blaasfunctie.

Wat is de nervus vagus ?

1/ De belangrijkste parasympatische zenuw van het autonome zenuwstelsel.

2/ Ze begint in de nekwervels en meer bepaald vanuit de atlas (C1) en de axis (C2)

3/ De tiende en langste hersenzenuw. Ook de zwervende of dwalende hersenzenuw genoemd.

4/ Als enige van de 12 craniale zenuwen daalt ze verder af naar beneden in het lichaam vandaar ook de naam dwalende hersenzenuw.

5/ Ze vertrekt vanuit de hersenstam en heeft vertakkingen naar organen zoals het hart, de longen, de lever, de milt, de darmen, de alvleesklier, de nieren en de maag.

 

Stimuleren van de nervus vagus

Deze belangrijke hersenzenuw kan bij uw hond op verschillende manieren gestimuleerd worden:

1/ Fascia release

2/ Cranio-sacraal therapie

3/ Massage

4 / Omega 3 vetzuren, Vitamine B en magnesium hebben een gunstige invloed op de nervus vagus. Uiteraard is een gezonde en gebalanceerde voeding onontbeerlijk.

Contacteer uw dierenarts vooraleer u supplementen aan uw hond geeft.

  • Hij is de persoon bij uitstek om uw hond te onderzoeken en een juiste diagnose te stellen.
  • Geef zeker geen supplementen die u zelf neemt.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Kees van den berg

    Bestaat er een verband tussen nervus vagus en epilepsie

    1. Kathleen Verbeiren

      Beste Kees, er is inderdaad een verband tussen de nervus vagus en epilepsie. De nervus vagus speelt een rol in de behandeling van epilepsie, vooral bij honden die niet goed reageren op medicatie. Een van de behandelingsopties is nervus vagus stimulatie (NVS). Dit is een procedure waarbij een apparaat, vergelijkbaar met een pacemaker, onderhuids wordt geïmplanteerd. Dit apparaat stuurt elektrische impulsen naar de nervus vagus, die vervolgens de hersenen bereiken. Dit kan helpen om de frequentie en ernst van epileptische aanvallen te verminderen.
      Studies hebben aangetoond dat NVS bij honden effectief kan zijn en de levenskwaliteit van honden met epilepsie kan verbeteren. Het is echter belangrijk om deze behandeling te bespreken met een dierenarts die gespecialiseerd is in neurologie om te bepalen of het geschikt is voor een specifieke hond.
      Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Vriendelijke groeten, Kathleen

Een reactie achterlaten