Je bekijkt nu Het autonome zenuwstelsel: sympaticus & parasympaticus

Het autonome zenuwstelsel: sympaticus & parasympaticus

Het autonome zenuwstelsel

Het autonome zenuwstelsel (autonoom betekent zelfstandig, onwillekeurig) controleert alle onbewuste functies in het lichaam: ademhaling, hartslag, bloeddruk, spijsvertering en de stofwisseling. 

Over deze functies hoeft uw hond niet na te denken en kan hij ook niet direct beïnvloeden. Ze worden gewoon geregeld. 

Het autonome zenuwstelsel bestaat op zijn beurt uit twee systemen met een tegengestelde werking:

1/ het SYMPATISCH zenuwstelsel ook wel orthosympatisch stelsel  genoemd of “de sympaticus”

Dit noemen we ook de FIGHT or FLIGHT ( or FREEZE ) responseVECHTEN of VLUCHTEN ( of BEVRIEZEN )

Ik beperk me tot FIGHT or FLIGHT maar weet dat ook FREEZE deel uitmaakt van deze response.

2/ het PARASYMPATISCH zenuwstelsel ook wel “de parasympaticus” genoemd. 

Dit noemen we ook de REST & DIGEST responseRUSTEN & VERTEREN ( = HERSTELLEN )

De spanning van de fascia wordt sterk beïnvloed door het autonome zenuwstelsel. Wanneer het lichaam rust en herstelt, vermindert de spanning. Bij gevoelens van stress zal de spanning echter verhogen. 

 

 

Het autonome zenuwstelsel speelt een belangrijke rol bij de pijnervaring ! 

Protagonist en antagonist

De parasympathicus is de antagonist van de sympathicus.

DE SYMPATICUS zorgt ervoor dat we ( soms ) levensbedreigende situaties het hoofd kunnen bieden. Er moet onmiddellijk gereageerd kunnen worden. ACTIE !

FIGHT or FLIGHT ( or FREEZE ): een hond die in het nauw wordt gedreven zal dus vechten of vluchten (of bevriezen).

Er wordt adrenaline en cortisol aangemaakt en het lichaam wordt klaargemaakt om in actie te komen. Er gaat meer bloed naar het hart, de hersenen, de longen en de spieren. Bloeddruk en hartslag stijgen en de ademhaling versnelt zodat er meer zuurstof in het lichaam komt. De spijsvertering stopt en het immuunsysteem wordt uitgeschakeld. Het lichaam is alert en verbruikt veel energie.

DE PARASYMPATICUS zorgt voor RUST EN HERSTEL. 

REST & DIGEST:  het gevaar is geweken. Het lichaam wordt in staat gesteld om te herstellen van eventuele schade en krijgt de kans om te rusten.

Hartslag en bloeddruk dalen, de ademhaling vertraagt,  de spijsvertering komt op gang en het immuunsysteem kan opnieuw optimaal functioneren. Het lichaam kan energie opdoen.

Sympaticus en parasympaticus wisselen elkaar af

Bij een gezonde werking van het autonome zenuwstelsel wisselen de sympathische en de parasympatische activiteiten zich af. De sympaticus heeft echter niet altijd met stress te maken. Het is dus niet enkel een reactie op stress, maar ook een reactie op fysieke of mentale inspanning. De sympaticus zorgt voor aanpassingen die het lichaam helpen om te presteren of te overleven in uitdagende situaties. In een gezonde situatie wordt inspanning of stress gevolgd door ontspanning en rust.

Toch kan het gebeuren dat de sympaticus te lang actief blijft.

Door middel van onder meer fascia release kan van de sympaticus omgeschakeld worden naar de parasympaticus waardoor het zelfhelend vermogen van het lichaam van uw hond geactiveerd en het genezingsproces in gang gezet wordt.

De stress wordt verlaagd, er ontstaat evenwicht tussen lichaam en geest. Dit heeft een gunstig effect op het pijngevoel: het verdwijnt of vermindert. Het algemene welzijn van uw hond neemt toe !

Onevenwicht leidt tot (chronische) stress en pijn

Wanneer uw hond langdurige stress en/of pijn ervaart, leidt dit tot een onevenwicht tussen het sympathische en parasympatische zenuwstelsel. De sympaticus staat te lang “aan” en de parasympaticus kan geen tegenwicht bieden. Deze situatie ondermijnt op lange termijn de gezondheid van uw hond, zowel fysiek, mentaal als emotioneel.

De balans van het autonome zenuwstelsel raakt verstoord en er is sprake van chronische stress of een uitgeput, overbelast zenuwstelsel en chronische pijn.

Een reactie achterlaten